Innovationspolitik: ett överutbud av stöd och hinder?

I veckan skriver undertecknad tillsammans med Jan Jörnmark, Martin Björklund och Klara Hvarfner i Ekonomisk Debatt på temat ”Innovationspolitik – ett överutbud av stöd och hinder?” Med exempel från näringspolitiken argumenterar vi att politik ofta handlar om att ge olika former av riktade stöd istället för att ta tag i verkliga problem eftersom det är mer bekvämt att pyssla med symbolpolitik:

”En rimlig förklaring till detta är att stödjande aktiviteter är förknippade med begränsade politiska kostnader och tydligt politiskt värde. Kostnaderna är i förhållande till hela statsbudgeten inte så stora. De distribueras över hela befolkningen medan nyttorna är koncentrerade till ett fåtal intressenter såsom politiker, myndig- heter och mottagare av stöd. Politiker kan framstå som näringslivsvänliga med hjälp av dessa åtgärder utan att behöva genomdriva några politiskt eller ekonomiskt kostsamma reformer.”

Artikeln i sin helhet kan läsas här.

Fullständig referens:

Sandström, C., Jörnmark, J., Björklund, M. Hvarfner, K. (2019) Innovationspolitik – ett överutbud av stöd och hinder? Ekonomisk Debatt, Vol 47(7), p. 67-70.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.