Varför kan teknik slå politik?

Artikeln ”Varför kan teknik slå politik?”, skriven av mig, Mirko Ernkvist, Christofer Laurell och Jan Jörnmark är nu publicerad i Ekonomisk Debatt. Vi förklarar hur och varför nya företag inte bara kan ta överhanden i ett teknikskifte, utan också varför detta sker i de fall då även existerande institutioner talar för de etablerade aktörerna. Mogna företag saknar ofta incitament att förändra institutioner då de redan är anpassade till en given ordning, nya företag har å andra sidan inget att förlora. Att den nya tekniken ibland också kräver nya kompetenser talar för att teknik kan slå politik. Det skapas en vit fläck i vilken de nya aktörerna får växa ohämmat till en början, med hjälp av Moores lag och nätverkseffekter får de nya spelarna att försprång som blir svårt att ta igen.

Artikeln kan läsas här.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.